top of page

Як знайти няню самостійно?




Няня - питання, чи є потреба в цій помічниці, рано чи пізно виникає майже в кожній сім’ї, в якій нещодавно з’явився новий учасник. Втомлені батьки хочуть опинитися хоча б на годинку-другу в солодкій безтурботності, сходити вдвох в кіно чи на масаж, без огризіння совісті. Якщо нема поруч моральної підтримки у вигляді родичів, що вже багато років не надто тактовно питали про поповнення, або друзів, які радо у вільний час поняньчать дитину, то няня стає прекрасним варіантом… Коли дитина ще зовсім маленька, то часто няня потрібна лише на кілька годин, але де таку знайти? Звісно, є агенства, які допомагають з такими питаннями і це дуже хороший варіант, адже люди вже мають досвід у підборі, знають де шукати і збережуть Вам багато часу та нервів, а ще підтримають і допоможуть уникнути помилок. Проте бувають варіанти, що в місті немає сервісу, який спеціалізується на таких питаннях, або у батьків обмежений бюджет, тоді наступні поради стануть у нагоді.


Перше, що потрібно зробити, це остаточно визначитися, чи потрібна Вам саме няня. Розібрати з членами сім’ї потреби і обов’язки, з’ясувати, на що Вам не вистачає ресурсу і вже відштовхуючись від цього визначити по-перше, яка людина Вам буде підходити, а по-друге, які вона обов’язки буде виконувати. Наприклад - ви обожнюєте читати з дитиною, гратися в розвиваючі ігри і розглядати природу, але Вам не вистачає ресурсу, щоб бігати за дитиною, поки вона на самокаті, грати в доганялки і вирішувати

конфлікти на дитячому майданчику… тоді проаналізувавши ці всі потреби Ви зможете скласти портрет няні, яка Вам потрібна. Не пожалітейте часу, щоб обговорити це з іншими членами сім’ї і прийти до якогось спільного висновку.

Портрет няні це образ людини, яка на вашу думку буде ідеально підходити під ті обов’язки, які ви хочете на неї покласти. Це має виглядати приблизно так: “Наша няня це жінка, яка має власних дітей з якими в неї хороші стосунки. Без радянських надбань - стукає до дитини в кімнату, не змушує ділитися на майданчику, поважає та захищає кордони нашої дитини. Це людина креативна - завжди може вигадати пояснення та гру в кожній ситуації. Вона позитивна, активна, без шкідливих звичок, акуратна з вигляду, грамотна мова. Важливо, щоб була пунктуальною та швидко реагувала в стресових ситуаціях." Склавши портрет няні, пропишіть ті обов’язки, які вона мала б виконувати. Ми пропонуємо такий базовий список:

1. Виховання:

  • допомога з освоєнням навиків самообслуговування;

  • соціалізація;

  • якісна комунікація з дитиною;

  • підтримка сімейних цінностей

2. Розвиток:

  • налагодження контакту з дитиною;

  • підтримка прагнень дитини;

  • м’яке рамкування, проговорення правил поведінки;

  • розвиваючі заняття;

  • ігри відносно віку;

3. Підтримка фізичних потреб:

  • допомога з прийомами їжі;

  • підтримка режиму;

  • прогулянка;

  • сон;



З чого розпочати пошук людини, коли вже визначились з основними параметрами?


Спершу необхідно розмістити оголошення на всіх доступних для Вас ресурсах (соцмережі, сайти з пошуку роботи, спеціалізовані сайти і групи в соцмережах. В Україні це може бути Work.ua, robota.ua, Наша няня і тд),

оголошення в чаті Вашого ЖК, прохання поширити між друзями і родичами. Знайти хорошу няню зараз дійсно складно, тому всі способи хороші! Якщо Ваші друзі користуються послугами няні, то попросіть, щоб вона когось порекомендувала, зазвичай няні знають інших нянь. Найкраще, якщо ви знайдете людину в колі Ваших знайомств і будете мати справжню рекомендацію людей, яким довіряєте.


Наступним кроком буде відбір кандидатів та особисте знайомство.

На першу зустріч ми рекомендуємо дитину не брати і проводити зустріч на нейтральній території, наприклад десь в кафе. При можливості візьміть собі підмогу, якщо у Вас немає досвіду проводити співбесіди. Ви можете взяти з собою будь-кого, кому довіряєте. Людина поруч допоможе скласти враження, помітити якісь додаткові нюанси, додати якесь влучне питання…

До співбесіди варто ретельно підготуватися та скласти список питань, які для Вас важливі, наприклад:


  1. Прізвище ім’я по-батькові кандидата

  2. Вік

  3. Сімейний статус

  4. Освіта

  5. Досвід роботи з дітьми

  6. Захоплення

  7. Шкідливі звички

  8. Як няня буде діяти, якщо дитина на прогулянці втратить раптово свідомість, наприклад (чи інші стресові ситуації, які приходять Вам на думку)

  9. Що буде робити няня, якщо дитина відмовиться йти з прогулянки додому

  10. Як няня вважає, що лежить в основі доброго стосунку з дитиною

  11. Як буде діяти, якщо в дитини починається істерика

  12. Соцмережі няні.


Це маленький перелік питань, який допоможе краще зрозуміти, яка перед Вами людина і які в неї погляди. Важливо, спершу всі питання, які Ви сформуєте, проговорити з близькими людьми - як би ви хотіли, щоб няня діяла і як би діяли самотійно в таких випадках.


Якщо кандидатів кілька, то записуйте їх відповіді, можна одразу після розмови сформувати собі в нотатки якісь рефлексії.

Не приймайте рішення одразу, після співбесід відпочиньте, поспіть і зранку напишіть кандидатам фідбек. Тих, хто сподобався найбільше - запросіть на спільну прогулянку з дитиною. Оберіть час, коли в дитини активна фаза, вона не голодна і здорова і поспостерігайте, як няня взаємодіє з дитиною.


Коли визначились з нянею - рекомендуємо попросити зробити її медичну книгу. По-перше, це безпека Вашої сім’ї, по-друге, якщо для кандидата стає проблемою пройти медичний огляд, то це демонструє несерйозність її намірів.


Складіть договір, хоча б просто в письмовому вигляді пропишіть всі

Ваші домовленості, та підпишіть це з нянею. Перед підписанням договору запропонуйте пройти випробувальний термін, зазвичай цей етап вже повністю оплачуваний. Проте за 2 тижні випробувального терміну Ви можете відмітити для себе якісь пункти, які б хотіли зафіксувати в договорі.


Проговоріть з нянею те, що для Вас важливо та правила, яких дотримуються в Вашій сім’ї.


Якщо няня не проходила курс надання першої домедичної допомоги, то організуйте це для неї, бо безпека і здоров’я Вашої дитини найважливіші.

Бажаємо успіху в пошуку Вашої ідеальної няні.



 

Автор статті: Голуб Ліна, керівник та засновник Coffee Nanny Lviv



81 перегляд0 коментарів

Comments


bottom of page