top of page

"Четвертий триместр вагітності» або чому новонароджений хоче бути лише на руках🤱🏻


«Четвертий триместр» - це 12-ти тижневий період після пологів, протягом якого новонароджена дитина адаптовується до нового світу, а мама, тато та інші опікуни - до дитини.

Цей термін належить педіатру Харві Карпу і він означає, що новоспеченим батькам потрібно спробувати ще протягом 3-х місяців

відтворити приблизні умови, в яких дитина перебувала усі 9 місяців.

Харві Карп вважає, що діти народжуються зарано. Їхня нервова система та мозок ще незрілі і їм потрібен час, щоб утворити зв’язки в мозку, які сприятимуть їхньому дозріванню.



На відміну від тварин, які за декілька годин після народження можуть встати і піти за мамою, немовлята для оптимального росту та розвитку потребують декілька місяців виходжування.

Уявіть собі, дитина свої 9 місяців спокійно росла в утробі матері, де їй було приємно, тепло, темно та тісно в останні місяці вагітності жінки, а після народження вона стикається з новими відчуттями.


Кінцівки, які були обмежені, раптом можуть вільно розтягуватися, темрява перетворилася на світло, приглушені ніжні ритмічні звуки материнського тіла замінилися гучними, незнайомими звуками або глибокою тишею. Постійний м’який рух перетворився на повну нерухомість або раптові рухи.

Дитина опинилася в новому світі, до якого їй потрібно поступово адаптуватись.

Для немовлят є важливим тілесний контакт, насамперед з мамою. Так вони відчувають тепло, запах та серцебиття, які їм вже знайомі.


Сенсорна стимуляція, яка відбувається через тривалий контакт «шкіра до шкіри», сприяє зростанню дитини, набору ваги, регулюванню температури, готовності до годування та зменшення плачу.


Чим ближче новонароджені будуть знаходитись біля опікунів, тим щасливішими вони будуть себе почувати.

Все, що батьки та опікуни можуть зробити в період «четвертого триместру» - це відтворити приблизні умови як в утробі, які допоможуть їхній дитині почуватися в безпеці. А коли дитина почуває себе в безпеці, то може гармонійно розвиватися.


 

Автор: Юкиш Ірина, психологиня в декреті, консультантка з питань грудного вигодовування, мама порічок та няня у минулому.


 


7 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page