top of page

«Четвертий триместр вагітності» або як допомогти новонародженому адаптуватись до життя



Теорія Харві Карпа про «четвертий триместр» передбачає, що опікуни повинні допомогти новонародженій дитині плавно адаптуватись до нового світу. І для цього варто спробувати відтворити приблизні умови, які були в утробі матері. Завдяки цьому дитина відчуватиме себе захищено та в безпеці.

Отже, які техніки пропонує Харві Карп?

🔹Контакт «шкіра до шкіри».

Завдяки цьому контакту дитина відчуває запах та звук серцебиття, які є знайомими для неї. Це допомагає стабілізувати температуру тіла дитини, частоту серцевих скорочень та гормонів стресу, а також, стимулює викид окситоцину в дитини та мами/тата (гормону любові та прив’язаності).

Це може бути викладання малюка на оголені груди мами/тата, спільне приймання ванни, погладжуючий масаж.



🔹Пеленання.

На останніх місяцях вагітності немовля знаходиться в тісному просторі.

Пеленаючи дитину на сон, ви даєте їй можливість відчувати себе в безпеці, як було в утробі. А також, це може допомогти їй спати довше (проте пеленання не має бути тугим).

🔹Носіння в слінгу.

Коли дитина перебуває в утробі, вона весь час знаходиться в тісному фізичному контакті з мамою. Після народження цей контакт зменшується до 40%. Слінг допомагає відтворити контакт з мамою і звільняє мамині руки.

Важливо використовувати саме слінг, а не кенгуру і дотримуватись правил носіння слінгу: дитина має бути розвернута обличчям до мами та зберігати фізіологічну М-позицію ніг.



🔹Годування.

За допомогою смоктання діти розслабляються та заспокоюються.

Грудне вигодовування - це 75% контакту між мамою та дитиною. Якщо ваша дитина на штучному вигодовуванні, то беріть на руки під час годування, підтримуйте пляшку, дивіться їй в очі.

Поєднуйте годування із тілесним контактом.


🔹Рух

Дитина в матці постійно погойдувалась. Тому ми можемо відобразити такі рухи за допомогою колисання на руках чи фітболі, погойдування збоку в бік, пританцьовування, їзди в колясці або в автокріслі.

Експериментуйте з різними рухами та швидкістю, щоб знайти ритм, який заспокоює саме вашу дитину.

!Важливо не трясти дитину, бо це може призвести до загрозливого синдрому струшеної дитини.


🔹Спільний сон

Біля мами з татом дитина почуватиметься більш спокійно і це полегшить мамі грудне вигодовування. Важливо дотримуватись певних умов для безпечного спільного сну.


🔹Поза для носіння дитини.

Немовлята чудово заспокоюються в позиції «тигр на гілці» і це зменшує дискомфорт від коліків.

Дана позиція виглядає так, що мама/тато носять дитину на руках горизонтально животом донизу.

Дізнатись про інші безпечні позиції можна за посиланням: https://www.lactation.lviv.ua/single-post/2017/02/20/poses


🔹Купання.

Визначте комфортний час купання саме для вашої дитини. Тепла ванна часто розслабляє немовлят. Під час купання взаємодійте з дитиною: говоріть з нею, співайте їй.


🔹Шум

Багатьох немовлят краще заспокоює білий шум, аніж колискова. Тому можна під час вкладання на сон включати на повторі білий шум. (Можна завантажити додаток на телефон з білим шумом)




Пам’ятайте, що всі діти різні, тому потрібно пробувати та обирати що підходить саме вашому малюку.

А що з переліченого допомагало вашій дитині заспокоюватись протягом перших місяців?


 

Автор: Юкиш Ірина, психологиня в декреті, консультантка з питань грудного вигодовування, мама порічок та няня у минулому.


 


21 перегляд0 коментарів

Comments


bottom of page