top of page

Материнського інстинкту не існує?!


У суспільстві досі вважають, що жінки володіють якимось чарівним «материнським інстинктом»: кожна жінка має хотіти дітей та знати, як за ними доглядати. 

Мати дітей - це, звісно, чудово. 

Але думка про те, що кожна жінка повинна їх хотіти або інстинктивно знати, що з ними робити - нереалістична і завдає новоспеченим мамам неабиякого стресу як через тиск соціуму, так і через внутрішню напругу самої мами. 

Коли народжується дитина, то не всі мами одразу відчувають безмежне щастя та любов до своєї дитини і не завжди знають як поводитися з нею, як доглядати, як носити на руках, як годувати грудьми. 

Знайте, це нормально, що у вас не зразу виникають фантастичні почуття до своєї новонародженої дитини

Ці почуття можуть з’явитись як через 1-2 дні, так і через 1-2 тижні, а то й через декілька місяців. 

Проте, мами можуть подумати, що в них нема материнського інстинкту та вони якісь не такі і починають відчувати пригнічення, почуття провини та сорому…


Те, що називають материнським інстинктом, - це поєднання досвіду та знань про догляд за дітьми. Має вплив і те,  як самі батьки виховувалися, який рівень  їх чуйності, мотивації та якісного часу, проведеного з дитиною. 

Любов та прив’язаність до своєї дитини формується в процесі догляду за нею, під час годування грудьми, носіння на руках, співання колискової, контакту «шкіра до шкіри» та ін. 


Коли чоловік і жінка стають батьками, то хімія їхнього мозку змінюється (це стосується також прийомних батьків). Під час контакту з дитиною в батьків виділяється гормон окситоцин, який відповідає за любов та прив’язаність, серотонін - це гормон щастя, та дофамін - гормон, який відповідає за задоволення. 



Чим більше часу ви проведете зі своєю дитиною, тим краще будете її розуміти. Тому, як жінки, так і чоловіки в процесі взаємодії з дитиною можуть успішно розпізнавати сигнали новонароджених та прив’язуватись до власних немовлят.


Пам’ятайте: 

Батьківство - це нова роль як для чоловіка, так і для жінки, якій потрібно вчитись. Як і в будь-якій іншій справі, в батьківстві так само потрібен час і досвід, щоб відточити свої навички. 

Тому жінкам не варто покладатись лише на «материнський інстинкт», а оточенню не варто очікувати від мам, що вони будуть все правильно робити. 

Помилки все одно будуть, незалежно від наших знань та досвіду. Бо кожна мама, тато, дитина - різні і не завжди все виходить так, як пише книжка. 

А щоб менше робити помилок, варто підготуватись до батьківства завчасно. Наприклад, допоможіть своїм друзям у догляді за дитиною, щоб краще зрозуміти дитячі потреби та побачити, як інші батьки задовільняють потреби своїх нащадків, відвідайте курси для майбутніх батьків, організуйте групу підтримки для себе після пологів. 


Це зробить ваше батьківство легшим та дасть можливість насолоджуватись контактом з дитиною.


 

Автор: Юкиш Ірина, психологиня в декреті, консультантка з питань грудного вигодовування, мама порічок та няня у минулому.


 



Comments


bottom of page